Simona Halep a fost în mai multe rânduri la un pas de cucerirea unui turneu de Grand Slam, însă a eșuat de fiecare dată, lăsând impresia că încă îi lipsește ceva pentru a deveni o mare campioană! Ce este acel ceva? Putem afla răspunsul dacă o analizăm pe Garbine Muguruza, tenismenă mai slab clasată decât Halep, dar care a luat decizii inspirate, ce i-au adus două tituri de Mare Șlem: Roland Garros 2016 și Wimbledon 2017.
Muguruza le-a predat tuturor o lecție de determinare și pragmatism! Nu a contat faptul că iberica nu a reușit performanțe importante în ultimele luni, Garbine și-a urmat visul și a triumfat în cel mai prestigios turneu de tenis al lumii, Wimbledon, după 7-5, 6-0 în finala cu Venus Williams. Trei secrete esențiale a avut Muguruza pe iarba londoneză, ce i-ar putea fi de folos și Simonei Halep pentru a sparge gheața în turneele de Grand Slam:
1. Tupeul în meciurile importante
Garbine Muguruza pare că nu este interesată de numele adversarei care se află de cealaltă parte a fileului, jucând la fel indiferent dacă o înfruntă pe Sorana Cîrstea sau pe Venus Williams! Situațiile respective s-au și întâmplat la Wimbledon, iar spanioloaica a distrus-o atât pe Sorana, cu 6-2, 6-2 în turul al treilea, cât și pe Venus în ultimul act. De altfel, Muguruza nu avea cum să le bată pe surorile Williams în două finale de Grand Slam (pe Serena a răpus-o cu 7-5, 6-4 în finala de la Roland Garros), dacă nu juca cu mult tupeu în fața celor două legende.
Nu același lucru se poate spune și despre Simona Halep, sportivă care clachează atunci când dispută meciuri cruciale! Constănțeanca a fost apăsată de miza partidei atât în finala de la Roland Garros, cât și în sfertul de la Wimbledon, împotmolindu-se de fiecare dată atunci când mai avea nevoie de o victorie pentru a deveni lider mondial. Curajul Simonei moare în astfel de momente, iar relevante sunt și duelurile mai vechi cu Maria Șarapova sau cu Serena Williams, adversare cărora românca a lăsat impresia că le acordă prea mult respect.
2. Colaborarea cu o fostă legendă
În tenisul mondial este la modă să fii antrenat de foste legende care au trăit pe propria piele emoțiile din timpul unei finale de Grand Slam! Iar performanța Garbinei Muguruza i se datorează și Conchitei Martinez, antrenoarea care a ajutat-o la Wimbledon și care i-a insuflat încredere. Nu este o coincidență că, până la performanța uriașă a Garbinei, Conchita era singura tenismenă din Spania deținătoare a titlului de la Wimbledon (anul 1994).
Simona, pregătită în prezent de Darren Cahill – om care nu a strălucit ca jucător profesionist, nu și-a angajat niciodată un antrenor din rândul fostelor legende, dar ar trebui să ia în calcul și o asemenea idee care a fost câștigătoare pentru Garbine, dar și pentru mulți alți tenismeni! Novak Djokovic a scris istorie alături de Boris Becker, Andy Murray a fost dus pe culmile succesului de Ivan Lendl, Roger Federer s-a reinventat alături de Stefan Edberg, iar Rafael Nadal impresionează din nou avându-l pe Carlos Moya în staff.
3. Păstrarea calmului în orice situație
Pentru a cuceri un turneu de Grand Slam, ai nevoie de un psihic de fier, răbdare, dar și mult calm! O singură ieșire nervoasă poate distruge tot ce ai clădit timp de două săptămâni, iar o finală poate deveni un coșmar dacă nu îți controlezi emoțiile. În cele 7 meciuri câștigate la Wimbledon, Garbine Muguruza nu a dat niciodată cu racheta de pământ, nu și-a reproșat nici vreun forehand trimis în aut, dar nici vreun vole care s-a oprit în banda fileului.
Halep este recunoscută drept o jucătoare care se enervează repede dacă jocul nu îi merge, având multe accese de furie! E drept că atitudinea ei s-a schimbat în bine după ce a lucrat cu un mental coach în 2017, însă nici acum nu își poate păstra calmul dacă pierde un avantaj consistent pe care îl are pe tabelă. Exemplele recente sunt finala de la Roland Garros sau sfertul de la Wimbledon, pe care Halep le-a cedat după ce a condus-o pe Ostapenko cu set și 3-0 , respectiv pe Konta cu set și 5-4 în tie-break-ul actului secund.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER